2020-11-05 08:19:41• hírek • Bede Emőke

Egyetlen bíró maradt talpon a bűnügyi részlegen

Egyre több koronavírus-fertőzést regisztrálnak az ügyészek, bírók és törvényszéki jegyzők körében, így az ügyészségeknek és bíróságoknak kiegészítő óvintézkedéseket kellett bevezetniük. A nagyváradi ügyészségen például azok a jegyzők, akiknek egy irodában kellene tartózkodniuk, most két váltásban dolgoznak, illetve kivételes esetekben az ügyészek is a home office, vagyis az otthoni munkavégzés mellett dönthetnek. Szatmárnémetiben sem sokkal jobb a helyzet, a bűnügyi részleg hat bírája közül jelenleg csak egyetlen fő tud szolgálatot teljesíteni.

A Nagyváradi Fellebviteli Főügyészség vezetője, Vălean Sebastian a Bihoreanul híroldalnak elmondta, az otthoni munkavégzést a Legfelsőbb Bírói Tanács tette lehetővé azt követően, hogy több ügyész is jelezte, zsúfolt helyiségekben dolgoznak, és nincs elegendő hely az előírt távolság betartására. A hazavitt aktákért az ügyésznek teljes mértékű felelősséget kell vállalnia még akkor is, ha javarészt olyan esetekről van szó, melyek már a véglegesítés fázisában vannak, tehát a dokumentumok nem tartalmaznak olyan operatív adatokat vagy egyéb információkat, melyeknek nyilvánosságra hozatala sértené az igazságszolgáltatást – magyarázza a legfőbb ügyész.


Vălean elmondta, a Nagyváradi Fellebviteli Főügyészség alárendelt intézményeiben valóban megnövekedett a koronavírus-fertőzések száma. Belényesen például egy jegyzőnő és egy ügyésznő betegedett meg, a fellebbviteli főügyészségen pedig három ügyész. Szatmárnémetiben, a törvényszék bűnügyi részlegének hat bírája közül csak egyetlen fő tud jelenleg szolgálatot teljesíteni, ugyanakkor a szatmári és a nagykárolyi ügyészségen is van egy-egy beteg vádló. Élesden karanténba került egy ügyész, miután közvetlen kapcsolatba került egy fertőzött bírónővel, és hasonló helyzetben van egy ügyésznő is.


Noha a helyzetet egyelőre sikerült kontroll alatt tartani, a megbetegedések könnyedén felboríthatják a folyamatban levő ügyek helyzetét, hiszen egy-egy évek óta húzódó pert nem lehet olyan könnyen áttestálni egy új bíróra – fogalmaz Vălean, kinek ígérete szerint igyekeznek oly módon orvosolni a problémát, hogy késleltessék a fontos ügyeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: